Huurdersbelang vindt vertrekpremie Staal buitensporig

Huurdersbelang Stadswonen vindt de vertrekpremie van Erik Staal, de afgetreden directeur van Vestia, veel te hoog. Onder leiding van Erik Staal is Vestia volledig ontspoord, maar toch betaalt Vestia 3,5 miljoen euro extra om hem van een riant pensioen te laten genieten.

Onverantwoorde risico’s

Huurdersbelang begrijpt dat Vestia middels rentederivaten zich indekt tegen het risico op een hoge rentestand. Dergelijke contracten zijn er met en zonder verplichting tot storten van onderpand als de waarde negatief is. Vestia heeft besloten om contracten af te sluiten met de verplichting tot bijstorten en nam daarmee een te groot risico. Daarnaast werden veel meer derivaten aangekocht dan Vestia nodig had om zich in te dekken tegen een hoge rentestand. Vestia nam niet alleen te grote risico’s, maar ook onnodige risico’s.

Erik Staal wist of had moeten weten dat de impact van een langdurig lage rente enorm zou zijn en dat Vestia die gevolgen niet kon opvangen. De risicobeheersing was bij Vestia kennelijk niet op orde en dat is onacceptabel bij een organisatie waarin miljarden omgaan. Het vertrek van Erik Staal naar aanleiding van dit onbehoorlijke bestuur was dan ook de enige juiste optie.

Buitensporige vertrekpremie

Naast het riante jaarsalaris dat Erik Staal gedurende zijn aanstelling genoot, ontvangt hij bij zijn vertrek nog een aanvulling op zijn pensioen van ruim 3,5 miljoen euro. Het veilig stellen van een riant pensioen voor een directeur die onverantwoorde risico’s nam, is niet in het belang van de huurders. Huurdersbelang vindt dan ook dat Erik Staal moet afzien van deze buitensporige vertrekpremie.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Peter Snijders, bestuurslid Huurderbelang Stadswonen, email: peter [at] huurdersbelang.nl