Hoge huur, laag inkomen: kom jij in aanmerking voor een éénmalige huurverlaging?

Is je inkomen in verhouding tot je huurprijs laag? Dan heb je misschien recht op een eenmalige verlaging van je huur. In dit bericht lees je meer over de voorwaarden, en wat je kan doen als je voor deze regeling in aanmerking komt.

Of je in aanmerking komt hangt af van je inkomen en van je huur.

In 2020 heeft de Tweede Kamer een wetsvoorstel goedgekeurd voor een eenmalige huurverlaging voor corporatiehuurders met een lager inkomen, die een relatief hoge huur betalen.

In de infographic kan je ook snel zien wat voor jou situatie van toepassing is.

Wanneer heb jij een laag inkomen en een hoge huur?

De overheid heeft hier een paar voorwaarden voor. Op de eerste plaats hangt dat  af van hoe groot je huishouden is. Als jouw huishouden alleen uit jouzelf bestaat, dan mag jouw inkomen niet hoger zijn dan €23.725,-. Woon jij samen, dan mag het inkomen van jullie tweeën bij elkaar opgeteld niet hoger zijn €32.200,-. Op de tweede plaats is de hoogte van jouw kale huur op dit moment bepalend. Kale huur is wat je betaalt, als je de servicekosten niet meerekent.

Wanneer is jouw huur volgens de overheid te hoog?

Als je inkomen aan deze eisen voldoet en als de kale huur op dit moment hoger is dan € 633,25.

Is jou kale huur een bedrag onder de €633,25?

Dan kom je niet in aanmerking voor deze regeling. Dit bedrag is vastgesteld door de overheid. Kortom, als jouw inkomen laag is, is volgens de overheid € 633,25 het maximale huurbedrag dat voor jouw op dit moment betaalbaar zou moeten zijn.

Woon jij in een studio of appartement?

Dit is een harde voorwaarde om voor de huurverlaging in aanmerking te komen. De overheid heeft bijvoorbeeld huurders van een kamer uitgesloten van deze actie. Ben jij een kamerhuurder en is jouw huur hoger dan €633,25? Dan kom je helaas niet in aanmerking. Op dit moment kan SHS niets voor je betekenen, maar wij komen wel graag met je in contact via communicatie@huurdersbelang.nl.

Is jouw huur onder de € 737,14?

Dit is ook een harde voorwaarde van de overheid. Als jouw huurwoning in de vrije sector zit, dan kom je dus niet in aanmerking.

Was jouw inkomen al in 2019 laag?

Dan hoef je niets te doen. Controleer wel of je voor 1 april bericht ontvangt van Stadswonen. Ontvang je geen bericht van Stadswonen, terwijl je denkt dat je aan alle voorwaarden voldoet? Neem dan snel contact met hen op via: info@stadswonenrotterdam.nl.

Is jouw inkomen in 2020 gedaald?

In dat geval kan je de huurverlaging zelf aanvragen. Hiervoor moet je contact opnemen met Stadswonen. Je moet dan kunnen bewijzen dat jouw inkomen of dat van jou en je medebewoner in de laatste 6 maanden laag is.

Hoe kan je dit berekenen? Tel je inkomen van de laatste 6 maanden bij elkaar op. Wanneer je alleen woont dan mag dit niet hoger zijn dan €11.862,50 en als je met zijn tweeën woont niet hoger dan €16.100,-. Dit kan je bijvoorbeeld bewijzen met salarisstroken of met een overzicht van een uitkering. Neem voorafgaand aan je huurverlagingsverzoek contact op met Stadswonen over de wijze waarop je de hoogte van je inkomen bij hen moet aantonen. Je kan ze een e-mail sturen naar: info@stadswonenrotterdam.nl.

Meer informatie?