SHS Zomerspecial 2023

Beste huurders van Stadswonen,  Het collegejaar is voor sommige bijna afgelopen en anderen genieten nu al van zijn/haar vakantie. We hopen dat jullie kunnen terugkijken op een succesvol jaar. Bij SHS hebben we ook in het collegejaar 2022-2023 niet stilgezeten. In deze mail geven we jullie graag een overzicht waar wij ons voor hebben ingezet.  

Laat van je horen!
SHS is benieuwd naar jouw mening en verloot een aantal Bol.com bonnen onder de deelnemers van devragenlijst! Het is een korte vragenlijst en duurt maar een minuutje! Klik op deze link om mee te doen:Vragenlijst

Ook ineens geld ontvangen van Stadswonen?
Afgelopen maand heb je wellicht ineens een geldbedrag van Stadswonen ontvangen. Als reden voor de storting staat er ‘huurovereenkomst’ gevolgd door een abstracte code. Dit kan tot verwarring hebben geleid, waardoor je je misschien afvraagt waar dit bedrag vandaan komt. Als SHS hebben wij hier veel vragen over gekregen.We willen verduidelijken dat het ontvangen bedrag het overschot is van de betaalde servicekosten, oftewel de ‘verrekening servicekosten’. Als SHS dringen wij er bij Stadswonen op aan om in de toekomst duidelijker te communiceren over dergelijke verrekeningen en meer transparantie te bieden.

Servicekosten te hoog?
Een van de belangrijkste dingen die wij als SHS dit jaar gedaan hebben is het controleren van de servicekosten die we allemaal elke maand betalen. Deze kosten dienen aan wet- en regelgeving te voldoen en hierover zijn we veelvuldig met Stadswonen in discussie gegaan. Sommige servicekostenposten zijn naar ons inzien niet redelijk en anderen niet toegestaan. Zo zijn we door de rechter begin 2023 in het gelijk gesteld in een rechtszaak die Stadswonen tegen ons heeft aangespannen over de energiebelasting. Helaas heeft Stadswonen wel een hoger beroep ingesteld dat we nu nog afwachten.Ook heeft Stadswonen naar aanleiding van onze acties in maart besloten om het schilderfonds naar 0 euro te verlagen. Dit is een begin, maar we gaan door tot deze, en andere onrechtmatige posten, geschrapt zijn. Ben je benieuwd wat wij nog meer allemaal achter de schermen doen om dit voor elkaar te krijgen en wil je helpen? Stuur ons dan een bericht via communicatie@huurdersbelang.nl  

SHS in Cijfers
Het afgelopen jaar is SHS elke week bij elkaar gekomen om aan de slag te gaan voor de huurders. Daarnaast zijn we actief geweest in de rechtbank, bij de gemeente en in vele overleggen met Stadswonen.    In totaal heeft de SHS het afgelopen jaar meer dan 1596 uur voor jullie overlegd, gepresenteerd, zittingen bijgewoond, vergaderd, kennis opgedaan en advies ingewonnen! Komend jaar hopen we dit aantal te overtreffen nu we een groter bestuur hebben. Houd onze mails in de gaten om op de hoogte te blijven van wat we allemaal voor jullie doen! 

Energietoeslag
Verder hebben we een meningsverschil met de gemeente Rotterdam over de energietoeslag, waar alle Rotterdammers onder een bepaalde inkomensgrens recht op hebben, behalve studenten. Ons bestuurslid Rogier Fransen zet zich al het hele jaar hard in om de gemeente via de rechter te dwingen alsnog deze toeslag uit te keren. We hopen dat in de komende maanden de rechtbank in Rotterdam, net als Amsterdam en Nijmegen, tot de conclusie komt dat studenten net zoveel recht hebben op de energietoeslag als elke Rotterdammer.

SHS September
Wat verder nog leuk is om te delen is het feit dat we als huurdersbelangenorganisatie al meer dan twintig jaar actief zijn! De afgelopen twee decennia heeft SHS zich voortdurend ingezet voor haar leden met als doel een eerlijke, veilige en prettige huurervaring te garanderen. Hopelijk zijn we de komende twintig jaar minstens zo effectief en wachten er nog veel resultaten voor al onze leden. SHS organiseert een borrel op woensdag 13 september in het kader van SHS- September! Bij deze ben je uitgenodigd om langs te komen en samen met ons het nieuwe collegejaar in te gaan. Een officiële uitnodiging volgt nog maar houd de dertiende alvast vrij in je agenda! 
EmailWebsite

Nieuwsbrief april

Huuraanpassing
In de afgelopen periode hebben wij advies mogen geven over de aanpassing van de kale huur. Wettelijk gezien mogen verhuurders de kale huur niet met meer dan 3,1% verhogen en moeten ze gemiddeld niet boven de 2,6% huurstijging komen. Wij hebben in ons advies benadrukt dat dit een maximumpercentage is en geen streefpercentage. Gezien de stijgende energiekosten en de toenemende kosten voor levensonderhoud is ons advies dan ook een huuraanpassing van 0%. Stadswonen gaat hier niet in mee en communiceert binnenkort de nieuwe huuraanpassingen. Wij hebben aangedrongen op heldere communicatie voor de huurders.  
 
Goed nieuws administratiekosten
In de vorige nieuwsbrief meldden we dat het nog niet duidelijk was op welke manier de extreme stijgingen van de energiekosten zouden gaan doorwerken in de administratiekosten. Hier is ondertussen duidelijkheid over gekomen. Naar aanleiding van input van SHS zullen de administratiekosten het komend jaar niet met hetzelfde hoge percentage stijgen als de servicekosten. Stadswonen heeft toegezegd de stijging hiervan te maximeren op een stijging van 3,1 procent ten opzichte van de administratiekosten die je in 2021 betaald hebt. 

Nieuwe bestuurdersHet SHS bestuur bestaat sinds enkele maanden nog maar uit twee bestuursleden, Ralf en Joris. Intussen hebben we gelukkig ook weer twee nieuwe kandidaten. Robin Croes en Rogier Fransen zijn sinds kort kandidaat bestuursleden bij SHS. We hopen op de stichtingsvergadering van 19 april dat de beheerders en wooncommissies Rogier en Robin officieel lid maken van het SHS bestuur, zodat zij zich ook kunnen gaan inzetten voor de Stadswonen huurders. In de tussentijd zoeken we naar nog meer bestuurders. Heb je interesse om je in te zetten voor je medehuurders en mee te draaien in een gezellig team van vrijwilligers? Stuur dan een mailtje naar communicatie@huurdersbelang.nl.  

Eerste Kapsalon
Wist je dat de kapsalon een ware Rotterdamse uitvinding is? Deze favoriete snack van studenten na een nachtje stappen vindt haar oorsprong in shoarmazaak El Aviva bij Delfshaven. De kapper om de hoek (vandaar de naam kapsalon) bestelde een variant op een broodje shoarma en zo ontstond het bakje met patat, shoarma, tomaat, komkommer, kaas, knoflook en sambal. Inmiddels is de caloriebom wereldwijd te bestellen van Suriname tot Indonesië.   Dit jaar viert de kapsalon haar vierde lustrum; al 20 jaar kunnen studenten van deze snack genieten. Dus voor de volgende keer dat je deze snack bestelt, realiseer je dat je een ware Rotterdamse delicatesse in je handen hebt.   

SHS heeft een nieuw kantoor

Het was een hele klus maar inmiddels is SHS verhuisd naar Kralingen-Crooswijk. Wij hebben na zeven jaar afscheid genomen van onze plek in het Cité-gebouw op de Kop van Zuid. Het nieuwe kantoor is in de voormalig monumentale Katholieke Allerheiligste Verlosserkerk uit 1884, een driebeukige kruiskerk in neogotische stijl. Na een verwoestende brand in 1979 is het gebouw getransformeerd in woningen voor studenten. In ons nieuwe kantoor zijn op de muren en het plafond nog delen van de oorspronkelijke muurschilderingen te zien.

Het nieuwe bezoek- en postadres van SHS is Goudse Rijweg 523, 3031 GC, Rotterdam. Wil je meer weten over de historie van ons nieuwe kantoor? Kijk dan op onze instagram!

Sta jij ingescheven bij Woonnet Rijnmond?

Tijd gaat snel. Als je de sleutel van een nieuwe woning ontvangt denk je er niet gelijk aan dat je er ook na een paar jaar weer uit moet.

Nos op 3 heeft in heel Nederland onderzoek gedaan naar wachtijden voor een sociale huurwoning en die zijn lang.

Sta jij ingescheven bij Woonnet Rijnmond?

Als je tegenwoordig als student bij Stadswonen komt wonen krijg je een campuscontract. Dit betekend dat je na je studie een andere woning moet vinden. Studeer je bijvoorbeeld deze zomer af en heb jij een campuscontract, dan heb je tot uiterlijk juli 2022 de tijd om te verhuizen. Stadswonen heeft ook woningen voor starters. Lukt het jou om een baan te vinden met een inkomen van tussen de €23.725 en €40.025 per jaar en is jouw leeftijd tussen de 23 en 27 jaar? Dan kan je in aanmerking komen voor een woning voor afgestudeerde met een huurcontract van maximaal vijf jaar.

Uit onderzoek van NOSop3 blijkt dat je in Rotterdam als je actief naar een sociale huurwoning zoekt nog steeds bijna drie jaar nodig hebt vanaf jouw inschrijving op Woonnet Rijnmond. We hopen allemaal na afstuderen een baan te vinden met een vet salaris. Maar als dat is niet altijd het geval. Het kost tijd en actief zoeken om in Rotterdam een sociale huurwoning ofwel een woning bij een corporatie met een huurprijs onder de €750 te vinden. Dus wacht niet tot het einde van jouw campuscontract of jouw vijfjarigcontract. Schrijf je in bij Woonnet en ga op tijd op zoek.

Wil je meer weten over campuscontracten en over jouw mogelijkheden op de Rotterdamse woningmarkt? Meld je aan voor ons webinar op 10 mei.

SHS in het welkomstpakket voor nieuwe Stadswonen Rotterdam huurders

Nieuwe huurders vinden niet altijd de weg naar SHS. Daarom ontvangen alle nieuwe huurder nu een welkomstboodschap van SHS in het Stadswonen Rotterdam welkomstpakket.

Wij willen dat zij vanaf dag 1 weten dat ze bij SHS te recht kunnen op mee te praten, voor huurdersbijeenkomsten, informatie en vragen over hun rechten als huurder.

Wanneer wist jij wie SHS was?

Na lang zoeken heb je eindelijk een kamer, je eerste studio of apartement gevonden. Maar wist jij bij wie jij terecht kon om mee te praten over zaken over jou woning, zoals onderhoud of het aanbod van woningen voor starters. Of bij wie je terecht kan als je vragen hebt over jou rechten als huurders? Veel nieuwe huurders vinden het lastig om de weg naar SHS te vinden.

In het najaar van 2020 zijn wij in gesprek gegaan met Stadswonen Rotterdam over manieren om nieuwe huurders sneller en beter te bereiken. Het idee om een welkomstbericht van SHS mee te geven met het Stadswonen startpakket was mogelijk. In december hebben we hard gewerkt aan de inhoud en en ontwerp. Inmiddels ligt de eerste oplage op het kantoor van Stadswonen en krijgt iedere nieuwe huurder de welkomstbrochure van SHS bij het ophalen van de sleutel.

Continue reading

Weet jij wat jouw rechten als huurder zijn?

Afgelopen oktober heeft gemeente Rotterdam het Actieplan Goed Huren en Verhuren vastgesteld waarin de gemeente meer wil doen om huurders te informeren over hun rechten. Studenten moeten hierin ook goed meegenomen worden en daarom is op initiatief van D66, samen met GroenLinks en de ChristenUnie-SGP een motie One-pager goed (ver)huurderschap voor studenten ingediend in de Rotterdamse gemeenteraad om alle studenten in de toekomst aan het begin van het collegejaar goed te informeren over hun rechten als huurder.

Als SHS doen wij al heel veel om de huurders van Stadswonen Rotterdam van goede informatie te voorzien. Zo hebben wij sinds deze maand onze eigen ‘one-pager’ en ontvangen alle nieuwe huurders van Stadswonen deze in hun startpakket als zij de sleutel krijgen. Ook organiseren wij bijeenkomsten en webinars, en geven wij uitleg op onze site, via onze nieuwsbrieven en helpen wij huurders met problemen de juiste weg te vinden.

Wij vinden dat alle huurders hier recht op zouden moeten hebben, dus toen de gemeente ons vroeg om hierover mee te denken gingen we daar natuurlijk meteen op in.

Ben jij studenthuurder? Wat is volgens jou de belangrijkste informatie die je had willen hebben toen je op zoek ging naar je eerste kamer of woning.